W końcu są wakacje, więc mam więcej czasu. A że zaczął się sezon na truskawki (które uwielbiam), postanowiłam spróbować swoich sił w kuchni. Babcia podsunęła mi prosty przepis na ciasto kręcone z truskawkami. Poniżej możecie zobaczyć jak mi poszło...

Ciasto truskawkowe z kruszonką

Przepis na szybkie ciasto z truskawkami

Składniki:
- truskawki (ok. 0,5 kg)
- 4 jajka - żółtka oddzielić a białka ubić
- 0,5 szklanki oleju (ja używam Kujawskiego)
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kisiel truskawkowy

Przygotowanie:
1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na pół.
2. Przygotowujemy kruszonkę - przepis na końcu artykułu.
3. Włączamy piekarnik na 180 stopni.
4. Przygotowujemy ciasto - do miski wrzucamy margarynę, cukier, żółtka, kwaśną śmietanę, olej i ucieramy dodając stopniowo mąkę i proszek do pieczenia.
5. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka.
6. Po wymieszaniu, ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Co zrobić, aby owoce nie opadły na dno?
Wystarczy wyłożone na blaszce ciasto posypać suchym kisielem i dopiero wtedy kłaść owoce.

Ciasto truskawkowe z kruszonką


5. Posypujemy ciasto równomiernie suchym kisielem truskawkowym.
6. Wykładamy owoce.
7. Posypujemy kruszonką.
8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy wg przepisu od babci ok. 50 minut na 180 stopni
MIŁEGO PIECZENIA !!!

Kruszonka - przepis

Składniki:
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć w misce i zagnieść.
Mniam!!!