Przepis na pyszne puszyste domowe rogaliki drożdżowe z nadzieniem. Najlepiej smakują posypane zwykłym cukrem lub cukrem pudrem. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów.
Składniki
-50dag mąki
-25dag margaryny
-3łyżki cukru
-3łyżki kwaśnej śmietany
-5dag drożdży świeżych
-3 jajka
-szczypta soli
-nadzienie(w moim przypadku to dżem)
Sposób przygotowania
Margarynę roztop na małym ogniu, a jajka roztrzep. Następnie drożdże, śmietanę i cukier wymieszaj w kubeczku. Później połącz mąkę, margarynę, jajka, drożdże, śmietanę i cukier w kulę. Zawiń ciasto w folię i schowaj do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia wyjmij ciasto z lodówki rozwałkuj, pokrój na trójkąty, rozłóż nadzienie i zwiń w kształt rogala. Wierzch rogalików możesz dodatkowo posmarować białkiem i posypać cukrem. Piecz je przez 30 min w temp. 180 C