Zapach cynamonu i pierników w domu to idealny sposób na ożywienie zimowych wieczorów. Świetnie sprawdzi się tu puszyste ciasto marchewkowe. Do tego kubek parującej ciepłej herbaty i gotowe!
Prosty przepis na klasyczne ciasto marchewkowe bez kremu - marchewkowiec
Łatwy placek marchewkowy, który zawsze wychodzi
Zobacz też przepis na tartę z owocami!
Składniki:
• 3 szklanki startej marchewki (ok. 5 marchewek)
• 3 szklanki mąki pszennej
• 8 jajek
• Szklanka oleju
• 1,5 szklanki cukru
• 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki sody
• 2 łyżeczki cynamonu
• 2 łyżeczki przyprawy do piernika
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 łyżeczka soli
• Opcjonalnie szklanka orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Ubij całe jajka z solą. Stopniowo wsypuj cukier waniliowy oraz zwykły i ubijaj do osiągnięcia puszystej masy. Następnie dodaj olej, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Na koniec do miski wrzuć marchew i orzechy, a całość wymieszaj.
Ciasto piecz w temp. 180C z termoobiegiem przez ok. 45 min. Gotowy wypiek możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz też inne przepisy na domowe wypieki:
Ciastka maślane petit beurre bez jajek
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką