Lato to idealna pora na robienie wypieków owocowych. Moim ulubionym jest ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką, a poniżej znajdziecie na nie przepis!
Składniki:
- owoce ok. 0,5 kg (w moim przypadku to śliwki)
- 4 jajka - żółtka oddzielić a białka ubić
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kisiel (smak dowolny, praktycznie nie czuć go po upieczeniu)
Przygotowanie:
1. Owoce myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki.
2. Przygotowujemy kruszonkę - przepis na końcu artykułu.
3. Włączamy piekarnik na 180 stopni.
4. Przygotowujemy ciasto - do miski wrzucamy margarynę, cukier, żółtka, kwaśną śmietanę, olej i ucieramy dodając stopniowo mąkę i proszek do pieczenia.
5. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy.
6. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Co zrobić, aby owoce nie opadły na dno?
Wystarczy wyłożone na blaszce ciasto posypać suchym kisielem.
5. Posypujemy ciasto równomiernie suchym kisielem.
6. Wykładamy owoce.
7. Posypujemy kruszonką.
8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 180C
Kruszonka - przepis
Składniki:
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć w misce i zagnieść.
A przepis na kruche ciastka znajdziesz tutaj