Sezon na owoce w pełni, więc jest to idealny czas na pieczenie tarty. W tym artykule znajdziecie mój ulubiony przepis właśnie na ten deser. Nie jest on bardzo skomplikowany, a tarta wychodzi idealna - krucha, nie przesłodzona i pysznie owocowa!
Składniki
400 g mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g zimnego masła
4 żółtka
2 łyżki czubate kaszy mannej (nieugotowanej) lub bułki tartej (do posypania ciasta i formy)
500 g owoców ( w moim przypadku to śliwki)
Sposób przygotowania
Cukier puder i mąkę przesiać na stolnicę lub do miski (zdecydowanie polecam stolnicę, ponieważ jest o wiele wygodniejsza). Następnie dodać cukier waniliowy, posiekane masło oraz żółtka i zagnieść składniki w kulę. Ciasto należy zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Następnie formę na tarte ( o średnicy ok. 27cm) wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną.
Ciasto podziel na dwie równe części, jedną z nich rozwałkuj na oprószonym wcześniej mąką papierze do pieczenia na grubość ok. 4mm (warto również oprószyć wałek, aby nie przyklejał się do ciasta), a drugą schowaj do lodówki. Rozwałkowane ciasto przenieś nad formę razem z papierem do pieczenia, obróć, delikatnie odklej papier i wyłóż formę ciastem. Następnie podziurkuj spód widelcem i formę w staw do lodówki na 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 180C. Owoce własnego wyboru przygotuj do ciasta, ułóż je tworząc okrąg w formie i posyp je delikatnie bułką tarta lub kaszą manną. Ja wybrałam śliwki więc, muszę je pokroić w ćwiartki i usunąć pestki.
Następnie wyjmij z lodówki drugą część ciasta rozwałkuj, potnij w paski i ułóż je na owocach tworząc kratkę (paski zlep lekko z ciastem po bokach). Wstaw tarte do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut.