Często zdarza mi się mieć nagłą ochotę na coś słodkiego. Snuję się wtedy między kuchennymi szafkami w poszukiwaniu smakołyków, ale kiedy nie ma nic godnego uwagi sięgam po jeden z moich sprawdzonych przepisów i zabieram się do działania. Ale ile razy można jeść to samo? Nawet moja ulubiona tarta z owocami (tu przepis) czasem mi się nudzi i mam ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego. Oto właśnie przedstawiam wam wynik moich kulinarnych poszukiwań – prosty przepis bez jajek na maślane francuskie herbatniki Petit Beurre.
Kiedy myślę o tych maślanych herbatnikach to w głowie pojawia mi się obraz kilkuletniej mnie na spacerze z rodzicami wcinającej te małe chrupiące ciasteczka. To zdecydowanie mój smak dzieciństwa. Te kruche wypieki przenoszą mnie w świat tych wspomnień. Ponadto ten prosty przepis na ciastka nie zawiera jajek!
Składniki na około 50 herbatników:
• 250 g mąki pszennej
• 100 g masła (najlepiej w temperaturze pokojowej)
• 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
• 50 g cukru pudru
• szczypta soli
Sposób przygotowania:
Odmierz składniki i połącz je w gładką masę. Uformuj kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na minimum 60 minut (ciasto można w niej przechowywać do kilku dni, można je również mrozić)
Schłodzone ciasto wyjmij i podziel na kilka części. Rozwałkuj na grubość około 2mm. Ważne, aby wałkować bardzo cienko, bo inaczej herbatniki nie upieką się prawidłowo. Niektóre moje ciastka były za grube i pomimo, że na zewnątrz były już dosyć brązowe to wewnątrz były wciąż surowe. Wykrawaj ciastka za pomocą foremek. Herbatniki można układać na blaszce dosyć blisko siebie, ponieważ rosną w niewielkim stopniu.
Jak długo piec ciasteczka maślane?
Piecz herbatniki w temperaturze 180C przez około 12 min, aż uzyskają złocisty kolor, a w kuchni poczujesz zapach świeżych wypieków. Te domowe ciastka maślane można przechowywać do kilku dni w szczelnym pojemniku
Mam nadzieję, że ten przepis na francuskie maślane ciasteczka zachęci Cię do działania i odpalenia piekarnika. A jeśli masz ochotę na więcej wypieków polecam ci przepis na ciasto ucierane z owocami i kruszonką. To idealny wybór na lato i nie tylko!